Des de l'ACVOCc disposem d’una oferta regular de formació en economia solidària i cooperativisme per a totes les persones, tant per a aquelles que tenen ganes d’apropar-se a l’ESS per primera vegada o volen constituir un projecte econòmic amb altres persones, els col·lectius que estan engegant un projecte, i cooperatives que volen consolidar la seva activitat incorporant nous coneixements especialitzats. Les formacions que oferim estan descentralitzades en espais comunitaris i seus de l’economia social i solidària del Vallès Occidental.

Oferta formativa

Itinerari d’incubació Carme Obradors 2022

Inici de les sessions: 26 de abril de 2022


Horaris: Tots els dimarts de 10 a 13:30h


Itinerari d'incubació de projectes. Té una durada de 6 mesos, un temps on llençar-se a tastejar producció de forma sostinguda i sense enganxar-se els dits. Cada projecte disposarà del servei administratiu, comptable i societari personalitzat alhora que un acompanyament sobre comunicació i també facilitació de grup per tal d’esdevenir equips eficaços i atents a les cures de les persones integrants.

Realitzaran tallers pràctics (workshops) i participaran de manera activa en una comunitat emprenedora on es desenvoluparan activitats per fomentar sinergies i cooperació amb l'objectiu de madurar, enxarxar i aconseguir la plena autonomia dels projectes

Itinerari segell per gestories

Inici de les sessions: 20 de setembre de 2022


Horaris: 15.30h - 18.30h


Itinerari formatiu per aconseguir el Segell que acredita a gestories i prescriptores tenir coneixement per l'assessorament d'empreses en matèria de cooperativisme. 

Les sessions que es duran a terme són:

20/09 - 15.30-17.30- Sessió 0: Introducció


22/09 - 15.30-18.30- Sessió 1: Règim laboral i societari


27/09 - 15.30-18.30- Sessió 2: Règim econòmic i comptable (3 hores)


29/09 - 15.30-18.30- Sessió 3: Règim fiscal (3 hores)


04/10 - 15:30-18:30- Sessió 4: Finançament i recursos econòmics (3 hores)


Jornades d’estratègia: Edició i sostenibilitat: l’ecoedició. Què en sabem de l’impacte de les tintes?

Inici de les sessions: 5 de octubre de 2022


Horaris: 10:00-13:00


  • Ets una organització que publiques i vols saber més sobre l’ecoedició, aquesta forma de publicar innovadora que té en compte la sostenibilitat?
  • Formes part de l’ecosistema del llibre (escriptura, il·lustració, fotografia, edició, llibreries, distribuïdores, imprentes) i t’interessa l’impacte ambiental dels llibres i com minimitzar-lo?

Aquesta sessió permet posar el focus en l’impacte de les tintes a l’hora d’imprimir, un dels àmbit menys tractats i que ara posem sobre la taula gràcies a l’Institut de l’Ecoedició i el Centre Tecnològic Leitat. 

Cures i Comunitat

Inici de les sessions: 5 de octubre de 2022


Horaris: 18:30-20:00


Juntament amb l’Ajuntament de Sant Cugat, dintre de Sant Cugat Ciutat de Drets, s'organitza aquesta jornada que té com a objectiu impulsar la creació d’una cooperativa que ofereixi serveis d’atenció i cures a les persones i a les llars de Sant Cugat.

  • Marco Simarro, Tinent d'Alcadia de Drets Socials, Igualtat, Salut i Infància
  • Ana Muñoz, de la cooperativa Ciutat Invisible i membre del Cercle d'Economies Feministes de Barcelona
  • Lidia Martínez, del Teler Cooperatiu i coordinadora del projecte d'impuls de la copperativa de cures


L’acte serà una xerrada on presentarem el projecte: QUI som, QUÈ volem fer i COM hem pensat fer-ho.


Hi haurà servei de canguratge

FESTA (Fes-te) Pagesa

Inici de les sessions: 8 de octubre de 2022


Horaris: Segons activitat


Hem preparat dos dies d'activitats per mostrar una altra manera d'organitzar el consum que portem veïns i veïnes de la ciutat. Ens organitzem apropant el consum i la producció, la ciutat i el camp, establint una xarxa de suport que ens proveeix d’aliments sans i de proximitat a la vegada que revaloritzem la feina al camp, tan important per al territori que habitem.

A través de la Festa que gira al voltant del menjar i el beure, de l’intercanvi d’històries de vida entre la pagesia i les que habitem ciutats, volem convidar-vos a participar en aquesta Fes-te Pagès/a i generar un espai de trobada per entendre la importància de la relació recíproca entre els grups de consum i les botigues agroecològiques, la ciutat, la pagesia, el medi ambient, la salut i la terra.


 -DISSABTE 8 a les 17.00

 Mostra de Productes locals 

Primera activitat, un tastet de productes locals, ecològics i artesanals per obrir boca! 

Podreu tastar productes de productores locals i platets elaborats per el restaurant El Camagroc Blau amb productes de la pagesia de l'Egarenca i la presència de El Turó de les 9 Cabres (formatges), Can Morral del Molí (vins, caves i oli) i La Microcerveseria (cervesa artesana).

A peu de carrer podreu tastar els productes, conèixer qui les produeix i on podeu trobar-los, ja sigui a una botiga agroecològica referent com l’Egarenca o a altres comerços de Terrassa.

Comptarem amb l’amenització infantil per part de companyia Filigranes durant tota la tarda.


-DIUMENGE 9 de 11:00 a 15.00

Convoquem a la pagesia, les entitats territorials i les persones interessades en el desenvolupament de l'agricultura local de proximitat i compromesa a assistir aquesta jornada d’experiències.

Proposem un espai de trobada entre consumidores, productores i entitats que serveixi per a difondre i conscienciar sobre la importància i  el potencial dels espais agraris periurbans i els sistemes agraris de proximitat en el marc del desenvolupament econòmic local, l’ordenació territorial harmònica, i la sobirania alimentària.


 11h:00-Ajuda mútua i autoorganització: del camp a la ciutat

 Presentació de projectes referents de la pagesia i altres col·lectius: 

·  Alterbanc. Nous models d'ajuda alimentària basats en l'ESS i la Sobirania Alimentaria, a càrrec de la cooperativa Keras Buti

·    Menjadors escolars. La importància dels menjadors escolars per a la pagesia, a càrrec de la cooperativa Tres Terres 

·   Terra Pagesa . Comercialització i logística per a la pagesia local, a càrrec de Unió de Pagesos

 

12:00- Polítiques territorials locals per al desenvolupament agrari

Taula Territorial per tractar les eines i estratègies dels espais agraris periurbans i els sistemes agraris de proximitat

 Programa:

·     12:00h - Presentació de la campanya Pla Territorial Agrari Específic del Vallès, a càrrec de Maties Serracant. 

·      12.15 - Eines a disposició dels ens locals per avançar cap a sistemes alimentaris de proximitat, a càrrec de Sònia Callau, cap de la Oficina Territorial Agrària, O.T. Prevenció Municipal d'Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari  de la Diputació de Barcelona

·     12:30- Debat

Activitats familiars durant tot el matí dinamitzades per MEL Educació Ambiental

  

13:30- Dinar popular per la Xarxa de Suport Mutu

 Dinar popular amb productes de la pagesia per conèixer-nos i fer xarxa!

Serà l’oportunitat de seure’ns a taula i conversar sobre tot plegat, de conèixer a la pagesia que ens proveeix, de crear noves relacions i xarxes que impulsin una sobirania sobre la nostra alimentació, com es produeix i com viu qui treballa la terra.

Per no fer més menjar del que cal i donar el valor que té, hem de saber quantes ens quedarem. El preu del dinar és de 7€

Reserva prèvia fins el 5/10 a barrifutur.org
Top Manta. La lluita creativa en un entorn Sindical

Inici de les sessions: 11 de octubre de 2022


Horaris: 19:00-21:00


En aquest acte, organitzat pel Cercle de Cultura de l'Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental i Top Manta, volem parlar sobre la importància de la gestió cultural comunitària i posar de manifest la importància del Sindicat de Manters i el seu nou model de sindicar-se.


Top Manta és també la línia de moda i projecte autònom gestionat per membres del Sindicat. Malgrat tenir botiga física, continuen la lluita per poder ocupar l'espai públic sense posar en risc els seus cossos, ja que l'espai públic, és un i per l'ús de totes.

Compartirem amb la Lamine Sarr i Martta Joan Giralt Hernández de Top Manta la seva seva experiència


Durant l'acte, les companyes portaran productes de la seva botiga de roba amb el segell Top Manta.

Festival RBLS

Inici de les sessions: 27 de octubre de 2022


Horaris: 10h-12h


Introducció al món de l'ESS a través de càpsules de gestió d'una cooperativa i de gestió d'equips, en col·laboració amb el Festival RBLS, per acompanyar companyies de teatre emergent.

RBLS Festival Teatre Jove desenvolupa una línia professional, RBLS Pro, que dona suport a la creació autòctona contemporània i a les companyies emergents. Entre altres activitats, organitza RBLS APOSTA. Fira de Teatre per a Joves, que posa en contacte companyies / artistes i programadors/ores de manera directa i efectiva. A RBLS APOSTA, 15 companyies / artistes tenen l'ocasió de presentar els seus espectacles en format pitching davant d'una audiència formada per responsables de programació de teatres, fires i festivals. A més, l'equip de RBLS ofereix a les companyies seleccionades petites càpsules formatives orientades a construir una relació sòlida i continuada amb les persones programadores.


27 d'octubre de 10h a 12h Introducció a l'Economia Social i Solidària (conceptes generals ) i introducció a l'organització administrativa econòmica financera dels projectes.

Introducció a l'economia solidària i al cooperativisme i introducció de la fòrmula cooperativa com a forma jurídica pels nostres projectes, quines avantatges podem tenir? Com podem fer que els nostres projectes siguin viables econòmicament i que responguin a necessitats reals dels nostres barris i comunitats?

8 de novembre de 16h a 18h Introducció a la gestió d'equips
Abordem el treball comunitari des d’un conjunt d'habilitats, tècniques i eines, amb l’objectiu de crear les condicions que permetin un desenvolupament satisfactori dels processos grupals i personals; tant en la consecució dels seus objectius i realització de la seva visió, com en
la creació d'un clima relacional on regni la confiança i una comunicació fluïda, empàtica i honesta. Sempre des d’una mirada feminista i transformadora a través de la facilitació de grups.

En aquesta sessió aportem una visió general dels següents temes:

  • Millora de l’estructura interna d’equips de treball.
  • Perspectiva per a la resolució de conflictes, gestió emocional, en els equips de treball.
  • Millora de la consecució d’objectius de treball.
  • Processos d’indagació i creació col·lectiva en equips de treball.